En utfordring for galningene

Maratonløpere
15 nov, 2022
- Om dette er for dem som er gale nok? Ja, det kan du godt si!

Her snakker vi om styrkeprøve utenom det vanlige forteller Jan Wilhelm Werner. For å bli tildelt denne statuetten må du gjennomføre følgende:

  • En helmaraton i Maratonkarusellen i Bergen.
  • "Bergen Ultra" (63,3 eller 100 kilometer).
  • 7-fjellsturen (35 kilometer opp og ned på Bergens byfjell, til sammen 2400 høydemeter).
  • Bergen-Voss på sykkel (162 kilometer).
  • 5000 meter svømming på under 3 timer. 

Alt må gjøres i løpet av et kalenderår. Når det gjelder 7-fjellsturen, ultraløpet og Bergen-Voss, har man bare én sjanse, fordi arrangementene holdes en bestemt dato hvert år.

Godt voksne

- Hvem i all verden er det som gjennomfører dette, Werner?

- Stort sett godt voksne folk. Er du 22 år gammel med god utholdenhet, har du kanskje ikke oppdaget dette ennå. Da tror du at du egner deg for én av idrettene. Etter hvert skjønner man at man nok ikke blir verdensmester i noen av delene, men får øynene opp for at det er kjekt å gjøre forskjellig ting. Dette er for folk som liker å presse kroppen sin lenge, sier Werner.

- Det kan ikke være altfor mange?

- Antallet som klarer det, varierer stort sett mellom 8 og 20 stykker i året. Det er flest herrer, men faktisk også en del damer, kanskje 30 prosent.

- Hva må til for å klare Jernmannsstatuetten?

- Du må tåle monotonien ved bare å trø og trø, eller løpe og løpe mens det gjør vondt. Du må rett og slett tåle å slite. Men samtidig: når du holder på med noe lenge, kommer du inn i en rytme. Da føles det nesten som meditasjon. Når du holder på med dette, får du jo fri fra familien, om da ikke familieforholdet er røket allerede … Det er ingen som blander seg inn, du er hundre prosent fokusert på deg selv, sier Werner.

Det var Hans-Jacob Berntsen, godt kjent som «Jernmannen», som startet opplegget i 1990. Siden har én mann tatt Jernmannsstatuetten 26 ganger. Han heter Morten Hauso og er styreleder i maratonkarusellen.

- Jeg sier det så enkelt som at jeg trives med disse arrangementene. Jeg er aldri blant de beste, men jeg er seig, og holder meg frisk. Du må være skadefri og i form hele året for å greie statuetten, sier Hauso.

I år har han gjennomført fire av fem øvelser i jakten på sin 27. statuett. Bare svømmingen gjenstår. Werner forteller at det er mange som gruer seg til den biten, egentlig litt uten grunn.

Ultraløpet tøffest

- Mange tenker at de kan ikke svømme skikkelig, eller de kan bare svømme bryst, og at de derfor vil få problemer. Men de aller fleste som er med, er nettopp utøvere som har tatt svømmeknappen på ungdomsskolen og fortsatt bare svømmer bryst. Så det er ikke slett ikke sånn at du må være proff crawlsvømmer for å være med. Svømmedelen kan gjennomføres på to måter, enten med våtdrakt utendørs eller inne i flotte ADO Arena, forklarer Werner.

Han mener det er ultraløpet som er den klart hardeste av de fem øvelsene.

- 63 kilometer er adskillig tøffere enn en vanlig maraton. Om du møter veggen litt før tre mil, er du relativt nær mål i en maraton. På en 63 kilometer har du da over halve løpet igjen. Ultraløpet er veldig belastende.

In-page Image(s)
Foto fra 5000 meter svømming 2015
Foto fra 5000 meter svømming 2015

FORFATTER: KIM BØYUM Artikkel er publisert for 1. gang på trianytt.no 2016