Mange løpere som deltar i Maratonkarusellen løper ikke bare for å få en god fysisk helse, men for å få det bedre mentalt. Dette gjør de med å treffe andre likestilte før, under og etter løpet, føle mestring når man fullfører, og ikke minst at de løper frem de gode «lykkehormonene».
Verdensdagen for Psykisk helse markeres i dag 10. oktober. Tema psykisk og mental helse, vil ha stor fokus i perioden 23/9 tom 20/10. Grunnen til markeringen er for å øke befolkningens kunnskap, forståelse og åpenhet om hva som styrker og svekker den psykiske helsen, og mobilisere tiltak som styrker den psykiske folkehelsen.
Årets tema er vi trenger å snakke mer sammen #gi8minutter
I år oppfordrer vi til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen du bryr deg om. Det er enklere enn du tror, og betyr mer enn du aner.
Vi i Maratonkarusellen tenker at det hadde vært gøy om du kunne tenke være med å bidra til årets tema, men da at du kanskje tenker det hele opp mot løping.
Det sies at løping kan ha en positiv innvirkning på mental helse av flere grunner. Fysisk aktivitet som løping frigjør endorfiner, ofte kalt "lykkehormoner," som kan bidra til å redusere stress og forbedre humøret. Løping gir også en pause fra hverdagen, der man kan tømme tankene, noe som kan lindre angst og fremme mental klarhet. Regelmessig trening styrker søvnen og kan gi en følelse av mestring og økt selvfølelse, som igjen bidrar til en bedre psykisk helse. I tillegg kan løping i naturen gi ro og redusere depressive symptomer.
Løping kan også bidra til å redusere symptomer på depresjon. Grunnet frigjøring av endorfiner, som er kjemikalier i hjernen som kan skape en følelse av velvære og glede, ofte referert til som «runner's high». I tillegg stimulerer løping produksjonen av andre nevrotransmittere som serotonin og dopamin, som er viktige for regulering av humør.
Flere studier har vist at regelmessig fysisk aktivitet kan være like effektiv som medisinsk behandling eller psykoterapi for milde til moderate tilfeller av depresjon. Løping gir også en følelse av mestring og struktur, som kan være nyttig for personer som sliter med depresjon, siden det ofte kan hjelpe med å bryte negative tankemønstre.
I tillegg har løping en sosial komponent, som for eksempel å delta i løpegrupper eller arrangementer, som kan redusere isolasjon, en vanlig følgesvenn til depresjon.
Bergen Maraton arrangeres 19. Oktober, som er en av de siste dagene for markeringen av psykisk helse. Derfor har Maratonkarusellen lyst være med å heie frem noen der ute som trenger det.
Kjenner du en som du ønsker å få med deg ut å løpe langt, som kanskje trenger litt mer positiv energi, komme seg ut, å kunne føle skikkelig mestring?
I Maratonkarusellen har vi ingen «timecut» når man deltar på halvmaraton eller maraton. Eneste vi som arrangører trenger å vite er om du har tenkt å bruke ekstra lang tid (over 6 timer). Da vil vi kunne tilpasse dette med en tidligere start, slik at man blir ferdig å løpe omtrent samtidig som andre løpere, og ikke henger igjen alene i løypen.
Send oss en melding på vårt kontaktskjema om hvorfor den du kjenner skal få være med å løpe gratis i Maratonkarusellen Lørdag 20. Oktober.
Vi gir ut 10 gratis billetter til noen som trenger det. Men det blir et samarbeid. Din viktigste oppgave er å motivere, veilede og inspirere slik vi får denne personen til å stille til start for å løpe på Fana Stadion Lørdag 19. Oktober.
Send oss en melding via vårt kontaktskjema.
Da har du muligheten til å løpe og prate 8 min, men det er stor sannsynlighet for at dette blir 180 minutter, eller kanskje 280 minutter.
Vi oppfordrer alle deltakere, løpere og funksjonærer til å å ha årets tema i bakhode akkurat denne dagen #gi8minutter. Dette kan gjøre på mange måter både før, under og etter løpet. Du kan ringe noen du ikke pleier å ringe, å hør om de kanskje vil være med å løpe en tur med deg, prat med noen før du starter å løpe på løpsdagen, løp eller prat kort med noen i maratonløypen (om du eller vedkommende har tid), eller prat med noen etter målgang.
Vi har vafler, saft og premieutdeling etter løpet i gymsalen (samme sted som man henter start nummer) her er også en fin anledning til å slå av en prat.
- 224 visninger